Przepis na łakocie swoją drogą, ale pomysł na lekcję jaki zrodził się w mojej głowie po jego wykonaniu to dopiero PRZEPIS na sukces! Uwielbiam nauczanie poprzez doświadczenia i zabawę. Dziś złapaliśmy energię do nauki wraz z pożywnym ciasteczkiem (nikomu nie podskoczył cukier), a później rozłożyliśmy słodkość na części pierwsze. Uczyliśmy się wyrazów, nagraliśmy film dla rodziców, by pokazać, że dzieciaki chcą dbać o swoje zdrowe brzuszki i o to co do nich wkładają. Uczniowie poniedziałkowej grupy byli zachwyceni. Jestem ciekawa co wy powiecie na dzisiejsze wypieki. Kto wypróbuje? :)
Potrzebne:
– 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu
– 2 jajka
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki jagód inków (wybrałam TE)
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 1 duży banan
– 150ml wody gazowanej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
– łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Jajko rozbić, dodać rozgniecionego banana i wodę. Wymieszać na masę o konsystencji ciasta naleśnikowego.
2. Dodać namoczone wcześniej jagody Inków i pestki słonecznika. Wymieszać.
3. Blaszkę wyłożyć papierem, który posmarujemy olejem kokosowym.
4. Formować łyżką placuszki. Posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 25min.
Tu jeszcze zdjęcie moich gigantów. Tak. Dokładnie tak oblizywaliśmy paluchy po schrupaniu naszych “kukis” ???