vitamina_D_post_Daniela_Kappes_Blog_Prataviera

Dane dotyczące niedoboru witaminy, o której dziś mowa są zatrważające! Szacuje się, że nawet miliard ludzi na świecie cierpi na niedobór witaminy D! Oprócz tego, że ma ona ogromne znaczenie dla budowy i zachowanie zdrowia naszych kości, wpływa także na skuteczną walkę z jesiennym przygnębieniem.

Najprościej dostarczamy ją sobie w naturalny sposób wraz z promieniami słonecznymi. Problem pojawia się w okresie jesienno-zimowym, kiedy na co dzień brakuje nam słonka.

Jak to działa?

 witamina-d

Witaminą D jest hormonem ponieważ może być wytwarzana przez organizm człowieka. Odbywa się to w wyniku przekształceń cholesterolu, które następują pod wpływem promieniowania słonecznego, oddziałującego przez ludzką skórę.

Skóra ma kontakt ze słońcem, produkuje substancję: 7-dehydrocholesterol, która w wątrobie przekształcona jest do aktywnej formy 25 (OH) D, a następnie w nerkach do kalcytriolu (1-25 (OH) D). Zadaniem kalcytriolu jest zwiększenie wchłaniania wapnia i fosforanów w układzie pokarmowym. W związku z tym stymulowany jest układ odpornościowy, a co za tym idzie jesteśmy mniej podatni na przeziębienie i jesienną chandrę.

Jak suplementować witaminę D3?

 Sugeruje się przyjmowanie 70 IU witaminy D na ok 1 kg wagi ciała. Zalecana dawka witaminy D to 2000 IU na dobę. W przypadku wyraźnego deficytu może być zwiększona do 5000 – 10000 jednostek.

Jeśli chodzi o suplement, który stosuję, jest to witamina D3 marki Swanson. Bardzo dobrze przyswajalna, bez cukrowych otoczek, smaków. Świetnie się trawi, dawka jest odpowiednio zbilansowana (nie trzeba łykać 10 kapsułek, by dostarczyć sobie dziennego zapotrzebowanie na składnik).

swanson_vitamin_d3_plakat

Naturalne źródła witaminy D

 witaminad2Oprócz promieni słonecznych i suplementów, które są cenny uzupełnieniem diety, pamiętajmy o źródłach witaminy D w pożywieniu. Nie bez powodu mówimy, że wraz z zimową porą przychodzi nam ochota na tłustsze pokarmy niż latem.  Największe podkłady witaminy D znajdziemy w:

  • jajkach (żółtka)
  • tłustych rybach (makrela, łosoś, tuńczyk, sardynki)
  • wątróbce
  • mleku, serach (nie polecam nadużywania produktów mlecznych w diecie, poza tym aktualny stan produktów wytwarzanych z krowiego mleka jest słabej jakości. To co znajdujemy w sklepie na półkach jest dalekie od mlecznych przetworów domowej roboty).
  • grzybach.

Witamina D + towarzystwo A, K2, magnez

Zarówno niski jak i wysoki poziom witaminy D może mieć na nas negatywny wpływ. Dochodzić może nawet do toksycznych kolidacji z przedawkowania tej cennej witaminy. Dlatego przyjmując witaminę D należy wspomagać się witaminami, które pomogą zachować jej równowagę.

* A – witamina ta chroni przed toksycznością witaminy D i odwrotnie)

* K – witamina K pomoże wykorzystywać wapń witaminie D. Przy braku witaminy K, a suplementacji witaminy D możemy mieć kłopot ze zbyt dużą ilością wapnia co prowadzi do jego odkładania w tętnicach)

* Magnez – wpływa na aktywność witaminy D w organizmie. Nadmiar witaminy D może wpływać na niedobór magnezu.

* Wspiera się ona również z witaminami B2 i B3.

NALEŻY PAMIĘTAĆ

 Witaminę D3 śmiało można suplementować przez cały rok. Jej podaż można zwiększyć w okresie jesienno-zimowym.

Dawkuj ją w towarzystwie witamin: A, K2, magnezu.

Nie należy łączyć jej z fosforem.

 Jest to hormon-witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Oznacza to, że nie jest wydalana z organizmu z moczem czy potem, ale magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Należy ją przyjmować w posiłku z tłuszczami.
Przy suplementacji witaminy należy zbadać poziom 25 (OH) D przed i po 2-3 miesiącach przyjmowania witaminy.
U osób bardziej aktywnych fizycznie oraz z problemami wynikającymi z choroby autoimmunologicznej podaz witaminy D powinna być zwiększona.