OREO

Home / PRZEPISY / OREO
OREO

image

OREO i wszystko jasne. Nie do końca pojmuję fenomen tych amerykańskich smakołyków, ale nie da się ukryć, że robią furrorę na całym świecie. Nie tylko dzieci, ale i dorośli uśmiechają się na widok popularnego markiza. Mnie kojarzą się z malutkim dwuwarstwowych ciasteczkiem, maczanym w mleku, które sprawi, że poprawi się humor w najbardziej pochmurny dzień. We wcześniejszych wpisach pojawił się już motyw ciasteczka w formie placuszków śniadaniowych (PRZEPIS na placuszki Oreo).

Wiecie, że jeśli tylko mam możliwość to kombinuję ze zdrową kuchchnią ile sił w moich malutkich dłoniach. Dziś przedstawiam pyszne, bezglutenowe, beznabiałowe, bezcukrowe, a przy tym wciąż pieszczące podniebienie “oreo”!

Potrzebne:

1 szklanka mąki gryczanej (użyłam tej)

2 łyżki kakao (moje ulubione hiszpańskie)

2 łyżki oleju kokosowego do ciastek + 1 łyżka oleju kokosowego do kremu

2 jajka

1 łyżeczka stewii do ciastek + 1 łyżeczka stewii kremu (polecam ten produkt)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

100g wiórków kokosowych

Wykonanie:

image

Ciasteczka:

1. Mąkę, stewię, proszek do pieczenia i kakao połącz w misce i wymieszaj.

2. Olej kokosowy rozpuść w odrobinie wrzątku. Jajka rozbij i połącz z płynnym olejem.

3. Suche i płynne produkty połącz ze sobą. Zagnięć ciasto. Odstaw na 15min do lodówki.

4. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj w nim kształt ciasteczek.

5. Piecz w 180 stopniach przez 15min.

Krem:

6. Wiórki kokosowe wrzuć do blendera, zalej olejem kokosowym rozpuszczonym w odrobinie wrzątku. Dodaj stewię. Blenduj wszystko na gładką masę. Odstaw do lodówki.

7. Upieczone ciasteczka zostaw na chwilę do ostygnięcia. Najstępnie przekładaj dwa czekoladowe krążki kremem kokosowym.

GOTOWE!

Secured By miniOrange