Gofry, kojarzą się z wakacjami nad morzem, cukrem pudrem i owocami :)
Moja wersja będzie nieco inna, ale również kolorowa i jak najbardziej polecam przepis do wykonania na wieczorną, letnią kolację.
Są świetną opcją dla osób, którym brakuje różnorodności w diecie, pomysłów na fajne przepisy posiłków pełnowartościowych.
Potrzebne:
1 jajko
1 duża marchew
20g płatków jaglanych
30g mąki z ciecierzycy
10g oliwy z oliwek
2 łyżki wody gazowanej
dodatki: rzodkiewka, 2 łyżki ciecierzycy w zalewie, czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
1. Marchew ugotuj, najlepiej dzień wcześniej i schłódź.
2. Rozbij jajko i wymieszaj na płynną postać z dodatkiem 2 łyżek wody gazowanej.
3. Do płynnej masy jajecznej dodaj rozgniecioną widelcem marchew, płatki, mąkę. Całość wymieszaj.
4. Nagrzej gofrownicę, dodaj 2-3g oliwy. Wlej masę i smaż gofry około 7min.
Uzbrójcie się w cierpliwość, jeśli otworzycie gofrownicę za wcześnie możecie nie dać szansy masie gofrowej dojść do stałej formy.
5. Po usmażeniu wyjmij gofry na talerz. Ułóż na wierzchu ciecierzycę, pokrojoną rzodkiewkę, posyp czosnkiem niedźwiedzim i polej oliwą.
SMACZNEGO! :)