Jak przyjemnie na żołądku! Cały ten tydzień działałam na pełnych obrotach. Treningów tyle na ile sił starczyło, z głową, ale starając się trzymać planu. Czasem bywa ciężko. Praca, stres, sesja, zamknięcie projektów i cała masa mniejszych spraw po drodze. Myślę, że jest nas wielu, którzy znają tą sytuację.

Wysiłek fizyczny to także swego rodzaju stres dla organizmu, a ten w niektórych przypadkach objawia się w postaci skurczonego żołądka i przemęczenia, które wychodzi za zwyczaj 2-3 dni później. Znam wielu sportowców i sama do takich należę, którzy po ciężkim wysiłku nie mają ochoty jeść do syta. Wolę po prostu iść spać!

Dzisiejszy przepis sprawdzi się także w fazie lekkiego osłabienia organizmu, uczucia, że przeziębienie nas dopada albo po prostu mamy potrzebę zjedzenia czegoś lekkiego, rozgrzewającego, co da zarówno poczucie sytości. Krem z warzyw z kurkumą i masłem ghee sprawdzi się idealnie.

image

Potrzebne:

– 150g kalafiora mrożonego

– 150g brokuła mrożonego

– 100g dyni (na szczęście zrobiłam zapasy na zimę)

– ząbek czosnku

– 1/2 łyżeczki kurkumy + odrobina pieprzu cayene

– odrobina soli himalajskiej, na wierzchu odrobina czarnuszki

– 1 łyżka masła ghee (polecam TO)

image

Wykonanie:

1. Warzywa wrzucić do wrzącej wody i ugotować.

2. Przełożyć warzywa do blendera, dodać przyprawy, pokrojony czosnek i masło.

3. Całość blendować na postać kremu i zjadać ze smakiem.