image

Mamy sezon, to pierwsze za, by sięgnąć po szparagi. Nie chcę rozwodzić się nad tym dlaczego powinniśmy wybierać produkty sezonowe w danym okresie, bo to dość jasne. Dostępność produktu w dobrej cenie, świeżość i ograniczona ilość chemii jaką się w niego wpycha. Poza tym siebie i sąsiada oszukamy, ale matki natury nie. Skoro proponuje nam w maju szparagi to znaczy, że chce dla nas jak najlepiej.

Szparagi, a jelita

Nie byłabym sobą gdyby nawet w notce o szparagach nie poruszyła tematu JELIT (o ich istocie pisałam TU). Szparagi bardzo dobrze wpływają na stan naszych jelit. Zawarta w nich inulina jest naturalnym prebiotykiem, czyli źródłem pożywienia dla dobroczynnych mikroorganizmów jelitowych.

Informacja o dobroczynnym wpływie na jelita wystacza, by przekonać mnie do ich zjadania. To jednak nie koniec. Szparagi obfitują w saponiny, które działają antynowotworowo. Kolejne zalety zielonych łodyżek to regulacja poziomu cukru we krwi czy łagodzenie obrzęków. Zawierają antyoksydanty. Pokrywają w jednej porcji dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, a dodatkowo wzbogacone są o witaminy C, E i B1.

image

Jak przyrządzić? 

Gotować na parze, grillować, smażyć, piec, blendować na zupę krem. Wystarczą delikatne przyprawy takie jak sól himalajska, kurkuma, pieprz kolorowy. Fajnie pasuje oliwa z oliwek, masło klarowane, czy kawałek tłustego mięsa, by nadać im wyrazistego smaku.

Uwaga!

Jeśli po zjedzeniu szparagów wyczujesz w moczu dziwny zapach, nie martw się. Chemik R.White zbadał ten „problem” w 1975r. Oto wnioski: „Jesli tez go czujesz, to znaczy, ze jestes w elitarnym gronie obdarzonych niegroźną mutacją DNA. Niespelna 15% osob jest w stanie wyczuc charakterystyczny odór moczu.
Jak sie okazalo, zapach wiąże się bezposrednio z wystapieniem w moczu od dwoch do szczesciu miligramow pochodnych alkilowych, zawierajacych siarke. Zwiazki te nie wystepuja naturalnie w szparagach, a sa one efektem metabolizmu zwiazkow prekursorowych z tego warzywa. W tym przypadku nie ma powodow do obaw, poniewaz zwiazki te sa dla naszego organizmu niegrozne, a won ustepuje po kilku dniach.”

 Sezonie szparagowy trwaj!