imageWitam w porze obiadowej! Może nie macie pomysłu na dzisiejsze popołudniowe gotowanie, więc podrzucę małą inspirację. Nie lubię zostawiać przy garnkach dużo czasu, dlatego staram się wybierać potrawy, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Stawiam jednak na bardzo zdrowe przepisy i uwielbiam szukać smaków, więc moja kuchnia mimo tego, iż prosta, nie jest nudna.

Podaję Wam dziś przepis na sałatkę z tofu zapieczonym w papryce i pieczarkach. Ślinka cieknie mi pisząc post, bo już swoją porcję zjadłam, a nie odmówiłabym kolejnej!

10295711_10201720185084974_1780527992478544075_nProdukty:

100g naturalnego tofu

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki wody

ząbek czosnku, kawałeczek świeżego imbiru, zioła prowansalskie, bazylia, sól ziołowa, kolorowy pieprz

1 papryka

2 pieczarki

3 pomidorki koktajlowe

1/2 świeżego ogórka

3 liście sałaty lodowej

 

Przygotowanie:

1. Z oliwy, wody, wyciśniętego przez prasę imbiru i czosnku oraz ziół stwórz w miseczce marynatę. Wymieszaj wszystko ze sobą.

2. Pokrój tofu z kostkę i włóż do marynaty na 15-30min.

3. Paprykę i pieczarki umyj i wyjmij z nich środki, tak, by później wypełnić je tofu.

4. Po namoczeniu, wyjmij tofu z marynaty i przełóż do wydrążonej papryki i pieczarek. Następnie wstaw do piekarnika ustawionego na 180 st. na 20min. Obserwuj kolor skórki papryki, jeśli będzie już ciemna, wyjmij danie.

5. Na talerzu ułóż sałatę, pokrój pomidorki koktajlowe i obranego świeżego ogórka.

6. Wyłóż upieczone paprykę i pieczarki z tofu, ułóż na sałacie. Pozostała w miseczce marynata z oliwy, wody i ziół może posłużyć jako sos do polania sałatki.

imagePrzygotowanie zajmuje na prawdę niedużo czasu, a gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym smaku. Mimo tego, iż potrawa nie ma w sobie mięsa jest bardzo sycąca, a odkrywanie innych przysmaków niż te mięsne może być ciekawe. Tak przynajmniej jest w moim przypadku. Uciekam tymczasem na trening, zostawiam Was w kuchni z nowym przepisem. Jeśli komuś uda się wypróbować, koniecznie czekam na relację! Smacznego popołudnia!

image