12661837_650030821788758_5064723305163623751_n

Przy tłustym czwartku mogę wrzucać przepis na takie pyszności. Nie zjem dziś pączka, ale nie odmówię sobie kawałka tortu po treningu. Proszę przepisu nie nadużywać. Choć nie jestem fanem „specjalnych okazji”, zdecydowanie wolę żyć chwilą, to jednak w tym przypadku fajnie jest pocieszyć wzrok i podniebienie taką słodkością od czasu do czasu. Wrzucam przepis.

Potrzebne:

2/3 szklanki mąki gryczanej (200ml)

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

1 łyżka masła klarowanego

70g kaszy jaglanej

2 banany

3 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki ciemnego kakao

2 łyżeczki stewii

woda z cytryną (1 cytryna połączona z 4 łyżkami wody)

* do dekoracji ulubiony owoc i bakalie, u mnie kiwi i wiórki kokosowe.

Wykonanie:

1. Biszkopt:

– Mąkę przesiać do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając na niskich obrotach dodaj stewię, pojedynczo żółtka, a następnie mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do formy (posmaruj ją lekko olejem kokosowym lub wyłóż papierem) i pieczemy około 40min w 180 st. (sprawdzajcie patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku). Przed rozkrojeniem na dwie części ostudź biszkopt.

2. Krem:

– Kaszę jaglaną ugotować i odstawić do wystygnięcia. Rozgnieść banany, połączyć z wystudzoną kaszą jaglaną i zblendować na postać kremu. Dodać masło klarowane i ponownie wymieszać całość na gładki krem.

3. Czekolada

– Olej kokosowy wrzucić do garnuszka i roztopić. Powoli dodawać kakao i stewię, mieszać. Kiedy zacznie się gotować wyłączyć kuchenkę.

4. Przekładanie:

– Na spód kładziemy pierwszą część biszkoptu, nasączamy ją po całości wodą z cytryną. Smarujemy kremem (ja dodałam przed tym cieniutką warstwę śliwkowych powideł babci). Można w tym momencie ułożyć warstwę owoców jeśli macie ochotę. Nakładamy drugi, nasączony wodą z cytryną biszkopt, na górę.

Na wierzchu polewamy tort płynną czekoladą (przed samym polaniem można ją lekko podgrzać, by była bardziej płynna). Nożem rozprowadzamy równomiernie czekoladę po bokach. Ozdobienie góry tortu to już Wasza inwencja twórca.

Powodzenia!