12074582_10203930016249372_4413129649185747238_n

Coś słodkiego na śniadanie, co będzie zarazem zdrowym, sycącym posiłkiem. Chciałoby się rzec, że w stylu amerykańskim jest to śniadanie. Podobne do ciasteczek z zza oceanu, kakaowych, z waniliowym kremem. Tak, mnie też smakują, więc kombinuje jak odtworzyć ich smak w zdrowej wersji, bez cukru, glutenu i laktozy!

12140806_10203930015649357_619043597356108622_n

PLACUSZKI:
3 jajka
30g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
1 łyżka karobu (może być kakao naturalne)
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
kilka ziarenek wanilii do smaku (opcjonalnie)


Przygotowanie:
1. Suche produkty łączymy ze sobą w misce.
2. Jajka ubijamy z ksylitolem i dodajemy do sypkiej mieszanki.
3. Łączymy wszystko razem.
4. Na blaszce wyłożonej papierem formujemy placuszki.
5. Pieczemy 20min w 170st.
6. Odstawiamy do ostygnięcia.

KREM:
1/2 puszki mleka kokosowego (po wyjęciu z lodówki zbieramy z góry gęstą „śmietankę”)
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie:
Mleko, ksylitol i wiórki blendujemy na gładką masę po czym na kilkanaście minut wstawiamy do zamrażarki.
Po tym czasie placki smarujemy kremem.

Jak z każdym przepisem, który dodaję najpierw pytam o zdanie testera. W tym przypadku był bardzo na tak, więc śmiał je Wam polecamy! Smacznego! :)