brzo

Ostatnie słowa chwytliwej reklamy płatków śniadaniowych wykorzystam dziś do podsumowania mojego przepisu. I tak powstały placuszki z twarogiem i brzoskwinią!

Co prawda samoloty nie wylewały z góry hektolitrów czekolady na pola zbóż, by powstały sernikowe placuszki, a historia tego przepisu nie jest aż tak urzekająca (jak zwykle to sprawka zachcianek Wojtka), ale są obłędnie pyszne i dziecinnie proste w wykonaniu!

Potrzebne:

2 jajka

4 łyżki płatków jaglanych

1 banan

1/2 kostki twarogu (około 120g)

1/2 brzoskwini

stewia do dosłodzenia, wanilia do dodania smaku sernika

Wykonanie:

1. Jajka ubij, dopraw wanilią i stewią, wymieszaj z płatkami jaglanymi.

2. 1/2 banan i 60g twarogu rozgnieć, wymieszaj ze sobą i dodaj do masy jajecznej. Całość połącz w jednolitą konsystencję.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego, formuj dużą łyżką placuszki z masy i smaż z obu stron aż się zarumienią.

4. Pozostałą część twarogu i drugą połowę banana ugnieć na lekką masę, dopraw wanilią i stewią. Posmarujesz tą masą usmażone placuszki.Dodaj pokrojone w plasterki brzoskwinie.