image

Sama się sobie dziwię, że tak późno zabrałam się za wpisy dotyczące uroczych, świątecznych wypieków. Jednak o świętach nie zapomniałam, bo pisałam już o prezentach. Jeśli nie macie na nie jeszcze pomysłu odsyłam Was do wpisu, który może być pomocny (TOP GWIAZDKOWYCH PREZENTÓW ). Oczywiście, że na terytorium kuchennym zaczęłam już działania! Przede wszystkim świątecznie nie oznacza pełnej rozpusty i zjadania wszystkiego co popadnie bez opamiętania. Świątecznie może być PYSZNIE i SŁODKO, ale także ZDROWO i bez utraty formy, która notabene przyda się lada moment na balu sylwestrowym.

Dziś przepis, o który pytaliście najczęściej. Pyszne, pachnące świętami ciasteczka, bez których osobiście nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Wersja oczywiście bez gluten, laktozy i cukru.

PIERNIKI!

image

Potrzebne:

 – 300g mąki jaglanej

– 200g mąki gryczanej

– 50g masła klarowanego (użyłam TEGO)

– 1/3 szklanki miodu

– 20g oleju kokosowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

– 2 całe jajka

– cynamon, kardamon, zmielone goździki, wanilia

image

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy na płynną masę. Dodajemy do nich olej kokosowy, masło klarowane oraz miód.

2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i korzenne przyprawy.

3. Łączymy ze sobą składniki płynne i suche. Wyrabiamy RĘCZNIE ciasto.

4. Gotową masę wstawiamy do lodówki na minimum 2h (odstawiłam na całą noc). Chłodne ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy w nim dowolne kształty pierniczków.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20min w 180stopniach.

imageMoje pierniczki szczelnie zamknięte w ogromnym słoiku czekają na święta. Spróbowałam tylko dwóch żeby wiedzieć, czy będą smakowały innym! Są wyborne!

Wesołych Świat o zapachu choinki i piernika!