11150970_10203844829639760_7782459401283318040_nOmlet! Uwielbiam śniadania w tej postaci. Nigdy nie przestaną mnie cieszyć, bo to niezliczone możliwości kombinacji ze smakami.

Do tej por przygotowywałam swój omlet z jajek (z przewagą białek jaj) i płatków jaglanych. Zmieniło się to, że płatków nie ma i oddzielonych jajek też nie!
Niezmiennym pozostało, że omlet nie zawiera glutenu, laktozy i rafinowanego cukru.
Tak, to wykonalne ?
Przy tym zachowuje swój smak i wartości odżywcze!

Potrzebne:

2 jajka

1 banan

30g wiórków kokosowych

1 łyżka oleju kokosowego

150g borówek

Wykonanie:

1. Banana ugnieć widelcem na gładką masę.

2. Wbij jajka, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Dodaj garść borówek.

4. Foremkę posmaruj olejem kokosowym i wylej do niej masę na omlet.

5. Piecz w 180st przez 15min.

6. Po wyjęciu udekoruj resztą borówek i posyp do smaku cynamonem.

12004766_10203844829599759_1177812409321596368_n

Kiedy w towarzystwie mówię, że moje posiłki nie zawierają glutenu, laktozy i cukru często widzę na twarzach minę wyrażającą: „Yyyyyy, przecież to niewykonalne”.

Voila! Udowadniam :)

O modzie na niespożywanie glutenu i szkodliwość białego cukru napiszę osobne posty. Dziś zachęcam Was, by spróbować takiej wersji śniadania. Jeśli posmakuje to kolejne posty przekonają Was tylko o tym, że biała mąka i białe kryształki wcale mocy nie dają!