12027511_10203903045935131_236936220635752397_n

Wtorek, poranek z treningiem na siłowni, wieczorem podbiegi! Dziś potrzeba energii do działania.

Co zatem ląduje na moim śniadaniowym talerzu? Sama rozkosz, sięgnijcie po przepis poniżej, a nie pożałujecie! Smak przewodni to miód i kokos. Pychaaa!

indeks

Mąka kokosowa jest idealną alternatywą dla osób, które w swoim sposobie żywienia nie uwzględniają glutenu. Mąka koko ma więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika. Błonnik kokosowy działa na regulację poziomu cukru i insuliny we krwi więc jest idealnym produktem dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej. Zużyłam ładnych kilka kilogramów nim doszłam do wprawy

Dlaczego dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy?

Ponieważ wymiata on z naszego przewodu pokarmowego niestrawione resztki przemiany materii. Działa jak odkurzacz, który wyciągnie to, co może przeistoczyć się w komórki rakowe.

Nim odkryłam jak sprawnie obchodzić się z mąką kokosową posłałam kilka kilogramów na straty. Cóż…metodą prób i błędów dochodzę do wprawy w jej stosowaniu w kuchni.

Zastępując w przepisach mąkę pszenną mąką kokosową otrzymywałam „klicie”. Ratunkiem mogło być wymieszanie jej z mąką pszenną, ale tego zdecydowanie wolałam uniknąć. Z pomocą przyszły jajka, które rozprawiły się z problemem kleistości wypieków koko.

12079632_10203903046135136_132634870994405943_n

MIODOWE PLACUSZKI Z MĄKI KOKOSOWEJ

Potrzebne:

30g mąki kokosowej

3 jajka

20g wiórków kokosowych

1 łyżka ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)

2 łyżki oleju kokosowego

60g mleka ryżowego (ja dodałam wodę)

2 łyżeczki miodu

Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć w misce.

2. Osobno połączyć mleko (wodę), jajka, ksylitol, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę oleju kokosowego.

3. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Odstawić na 3min.

4. PIECZONE: Blaszkę posmarować drugą łyżką oleju kokosowego i uformować na niej placuszki. Piec w 180st 20minut.

SMAŻONE: Patelnię smarujemy olejem kokosowym i smażymy placuszki z obu stron około 4 minuty. Są delikatne, więc należy uważać przy ich przewracaniu podczas smażenia.

5. Po upieczeniu/usmażeniu posmarować drugą łyżeczką miodu jeszcze ciepłe placuszki.

12038228_10203903045575122_470277246276175196_nSmacznego!