image

Lody, lody dla ochłody. Wróciłam z biegania i mimo chłodu na zewnątrz poczułam przeogromną ochotę na słodki przysmak lata! Wiem, że to niekoniecznie dobra pora roku na lody, ale co poradzić kiedy nachodzi na nie ochota? Po prostu je sobie ukręcić ?

Można znaleźć na rynku lody bez glutenu i laktozy, wegańskie, naturalne, eco, ale po pierwsze cena za gałkę większości z tych produktów odstrasza na kilometr. Jeśli powiem Wam, że zrobienie własnych to czas 5min i kwestia 3 składników? To co? Robimy!?

image

Potrzebne:

– paczka mrożonych owoców (u mnie maliny i truskawki)

– 2 żółtka jaj

– słodzik (Stewia lub ksylitol)

– OPCJONALNIE: śmietanka kokosowa (wierzchnia warstwa w puszce mleka kokosowego)

Wykonanie:

1. Mrożone owoce wrzuć do blendera i poczekaj 10min żeby lekko się rozmroziły. Zblenduj je.

2. Jeśli używasz w przepisie śmietanki kokosowej dodaj ją i zblenduj z truskawkami.

3. Żółtka oddziel od białek, wrzuć do blendera z truskawkamin, dodaj słodzik i zmiksuj wszystko razem.

Lody będą napowietrzone dzięki żółtkom i o zwartej konsystencji dzięki zmrożonym owocom. Jeśli są za mało schłodzone polecam odstawić je do zamrażarki.

To jest pychaaa!