image

Przepis na łakocie swoją drogą, ale pomysł na lekcję jaki zrodził się w mojej głowie po jego wykonaniu to dopiero PRZEPIS na sukces! Uwielbiam nauczanie poprzez doświadczenia i zabawę. Dziś złapaliśmy energię do nauki wraz z pożywnym ciasteczkiem (nikomu nie podskoczył cukier), a później rozłożyliśmy słodkość na części pierwsze. Uczyliśmy się wyrazów, nagraliśmy film dla rodziców, by pokazać, że dzieciaki chcą dbać o swoje zdrowe brzuszki i o to co do nich wkładają. Uczniowie poniedziałkowej grupy byli zachwyceni. Jestem ciekawa co wy powiecie na dzisiejsze wypieki. Kto wypróbuje? :)

Potrzebne:

– 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu

– 2 jajka

– 3 łyżki wiórków kokosowych

– 4 łyżki jagód inków (wybrałam TE)

– 3 łyżki pestek słonecznika

– 1 duży banan

– 150ml wody gazowanej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

– łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania blaszki

image

Wykonanie:

1. Jajko rozbić, dodać rozgniecionego banana i wodę. Wymieszać na masę o konsystencji ciasta naleśnikowego.

2. Dodać namoczone wcześniej jagody Inków i pestki słonecznika. Wymieszać.

3. Blaszkę wyłożyć papierem, który posmarujemy olejem kokosowym.

4. Formować łyżką placuszki. Posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 25min.

image

image

Tu jeszcze zdjęcie moich gigantów. Tak. Dokładnie tak oblizywaliśmy paluchy po schrupaniu naszych „kukis” ???