IMG_1153

Poniedziałek zaczynam ze smakami z dzieciństwa! Chyba lepiej być nie może! Często przepisy, którymi raczyła nas babcia czy mama są bardzo proste w wykonaniu przy czym smak jest niebiański!

Placuszki z jabłkami przywołują mi na myśl Mazury. Moja mama jest zdecydowanie mistrzynią w ich przyrządzaniu. Nie znam osoby, która spróbowałaby jej rarytasów i nie zakochała się w ich smaku. Dziś w mojej kuchni przywołuję więc domowy smakołyk śniadaniowy.

image

Potrzebne na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 40g mąki gryczanej
  • 100ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1 słodkie jabłko
  • odrobina stewii
  • olej kokosowy do smażenia

Wszystkie produkty zamawiam w Internecie, adres sklepu, który polecam znajdziecie pod tym linkiem KLIK.

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z mlekiem, wodą gazowaną i stewią.

2. Do płynnych składników przesiewamy mąkę. Całość mieszamy, będzie to lekko „kleista” konsystencja.

3. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do ciasta.

4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego i formujemy łyżką placuszki z ciasta. Smażymy na średnim ogniu po 2min z każdej strony.

 image

W przepisie podałam proporcję na jedną porcję, ale usmażyłam ich więcej. Część zapakowałam Wojtkowi do pracy. Dorzuciłam nerkowce i syrop daktylowy.