Mogłabym nie spać, a zdobywać wiedzę. Widzicie więc jak wielkie znaczenie ma dla mnie rozwój w dziedzinie, która mnie interesuje. Takie jak sen, który jest jedną z najważniejszych składowych w procesie dbania o zdrowie. Nie w każdy weekend mam możliwość uczestniczyć w wydarzeniach związanych z dietetyką czy sportem, ale istnieją takie, na które czeka się cały rok. Dokładnie takim wydarzeniem jest konferencja żywieniowa Food Forum. W tym roku pod nazwą „Leczenie i dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych.”

10h wykładów, 9 prelegentów z ogromną wiedzą, ogromna sala konferencyjna w Multikinie Złote Tarasy. Brałam udział w wielu wydarzeniach tego typu i nie każde zasłużyło na osobną relację na blogu. To na prawdę mi się podobało, udostępniło kawał dobrej wiedzy i przekonało do siebie solidną organizacją. Dlaczego postanowiłam napisać o Food Forum na blogu, gdzie nie każdy odbiorca to dietetyk, a wręcz większość z Was nimi nie jest i być nie zamierza? Przeczytajcie relacje i wywnioskujcie sami.

O PRELEGENTACH I WYKŁADACH

Tematyka tegorocznej konferencji bardzo mocno przykuła moją uwagę ponad pół roku wcześniej. Choroby cywilizacyjne dotyczą NAS WSZYSTKICH. Czym są choroby cywilizacyjne? Dlaczego rozwijają się w tak szybkim tempie i jak je leczyć? To główne zagadnienia poruszane podczas wykładów. Osobiście dużo wyniosłam z wiedzy jaka przekazano. Na co dzień spotykam się w osobami, które kompletnie sobie nie radzą z dbaniem o zdrowie czy życiem z chorobą cywilizacyjną. Niektórzy posiadają już nieco wiedzy na ten temat, ale wciąż nie wiedzą jak połączyć to w spójną całość. Właśnie po to organizowane są takie wydarzenia, by dostęp do wiedzy był szeroki, dyskusje wrzawę, a pytania rozwiewały nasze wątpliwości.

1. JELITA, ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE – część, która poniekąd jest moim konikiem w dietetyce. Patrycja Szachta, Dominika Gier i doktor Wojciech Marlicz jak zwykle przekazali najnowsza wiedzę na najwyższym poziomie.

Tu także pozytywne zaskoczenie podczas wykładu Iwony Wierzbickiej, która tym razem mówiła o gotowaniu i praktycznym radzeniu sobie z dietą w przypadku celiakii. Miło było posłuchać jej jako praktyka, a nie tylko dietetyka bazującego na badaniach. Doskonale wiecie, że sama aktywnie działam w kuchni, gotuję i czasem nawet uda mi się stworzyć coś fajnego :)

2. TARCZYCA I CHOROBY ZWIĄZANE Z JEJ NIEDOMAGANIEM – bardzo dokładnie omówione zagadnienie przez doktor Magdalenę Krzyczkowską-Sendrakowską. Doświadczenie Pani doktor w temacie leczenia schorzeń tarczycy jest rozległe. W przystępny sposób wytłumaczyła działanie wszystkich hormonów, podała przykłady pracy przypadków z gabinetu i szczegółowo omówiła badania jakie należy wykonywać, by dbać o tarczycę.

3. CIĄŻA, PROBLEMY Z PŁODNOŚCIĄ – tu poruszono związek fizyczny i psychologiczny problemów związanych z trudnościami zajścia w ciążę. Problem jest bardzo „na czasie”, niestety. Dlatego jak najwięcej należy o tym mówić, by rozwiewać wątpliwości i efektywnie leczyć.  Angelika Kargulewicz, jej wykład był moim zdaniem jednym z najlepszych. Agata Juruć, psycholog, dowodziła jak wiele zależy od nastawienia i jak ciężko bywa w walce o upragnione potomstwo.

DLA DIETETYKA

Owszem, wielu ich było na sali wykładowej i bardzo mnie to cieszy. Fakt, że należy rozwijać się całe życie jest niepodważalny. W dziedzinie takiej jak dietetyka jest to szczególnie cenne. Wiele nowej wiedzy dostarczonej od specjalistów, którzy są bardzo na bieżąco. Doktor Karolina Skonieczna-Żydecka i jej wykład o jelitach w powiązaniu z chorobami neurodegeneracyjnymi zrobił na mnie największe zrażenie. Bardzo specjalistyczna wiedza, która ogromnie zmotywowała mnie do poszerzenia literatury w twmacie. Może to dlatego, że jelita to jednak TEN mój TEMAT :)

FOOD FORUM DLA CIEBIE

Nie musisz być specjalistą, by pojawiać się na wydarzeniach mniej lub bardziej specjalistycznych dotyczących tematu zdrowia. Zdrowie to podstawa więc nie dziwi mnie gdy ktoś chce dociekać i przez to jak najlepiej o nie zadbać. Moja pasja do dietetyki zrodziła się z konieczności radzenia sobie z celiakią i związanymi z nią kłopotami jelitowymi. Tu zawodziła już rozpiska z gotową dietą, a potrzebna była solidna opieka patrząc na przypadek całościowo. Zajęło to lata, by poczuć się dobrze, a dzięki temu nie bagatelizuję żadnej informacji we współpracy z moimi podopiecznymi. Czasami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i poświęcić jeszcze większą część siebie, by dojść do celu. Myślę, że uczestnictwo w tego typu wydarzeniach 2-3 razy do roku sprawiłoby, że nasze społeczeństwo byłoby bardziej świadome i zdrowe!

DLA ZDROWIA

Warto nadmienić, że wydarzenie sponsorowane było przez marki szczerze zaangażowane w zdrowy tryb życia, bez wciskania każdy wystawca bronił się jakością proponowanych produktów. Szczerze? Kupiłabym większość produktów, które były tam dostępne. Znacie mnie, wiecie, że nie obroniłabym produktu z kiepskim składem, a fajnym opakowaniem. Nie zachęciłabym do badań czy suplementów, które są stratą pieniędzy i czasu. Na co dzień sama korzystam z wiele proponowanych na tarach produktów i miło było dowiedzieć się o nich coś więcej czy nabyć w atrakcyjnej cenie.

Chciałabym zakończyć zdaniem „Wszystkie choroby mają swój początek w jelitach”. Food Forum kładzie ogromny nacisk na rozwijanie tego tematu, pod wieloma względami. Dlatego szczerze polecam śledzić wydarzenie i zaplanować w kalendarzu kolejną edycję.