image

Danie, którego przygotowanie wpadło mi do głowy w sekundzie i nie wiele więcej czasu zajęło mi jego przyrządzenie.

Pyszny zdrowy posiłek, na który składają się jedynie trzy składniki + przyprawy. Smak…hmm…ocenicie sami po spróbowaniu ?

Potrzebne:

– 3 garści jarmużu

– 1 średni burak

– kawałek swojskiego boczku

– zioła prowansalskie, kminek i sól himalajska do smaku

– 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee do smażenia (znajdziesz je TU)

Wykonanie:

1. Jarmuż umyj. Buraka obierz i pokrój w kawałki.

2. Na patelnie dodaj Ghee, rozpuść. Wrzuć jarmuż i buraka. Dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem do miękkości.

3. Boczek pokrój w kawałki. Rozgrzej mniejszą patelnię i podsmaż na niej mięso. Uwaga! Nie zeęglamy boczku na skwarki, bo straci swoje właściwości.

4. Na talerzu układamy duszone warzywa, na wierzch podsmażony lekko boczek. Mozna posypać delikatnie ziołami na wierzchu.

Palce lizać! ?