image

Ponieważ moje ukochane ciacho weszło już w tryb intensywnych treningow przed letnimi startami triathlonowymi ja staję na uszach, by uzupełniał zużytą energię w zdrowej postaci. Przy okazji sama skubnęłam, by stwierdzić, czy przepis jest godny publikacji czy nie ?

Dziś wykorzystałam mąkę kasztanową, która jest świetnym źródłem węglowodanów dla osób na protokole autoimmunologicznym. Jest bezglutenowa więc śmiało polecam alergikom.

Potrzebne:

2 jajka

2 banany

1/2 miarki odżywki białkowej czekoladowej

1 łyżka kako naturalnego lub karobu

4 kostki gorzkiej czekolady

1 czubata łyżka mąki kasztanowej

1/2 laski wanilii

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

image

Wykonanie:

1. Jaja ubij, dodaj 1,5 banana. Zblenduj z 1/3 szklanki wody gazowanej.

2. Dodaj mąkę, odżywkę, wanilię, proszek do pieczenia, 1/2 łyżki kakao. Zmiksuj ponownie w blenderze.

3. Czekolade pokrusz w drobne kawałki (ale nie za drobne) i wrzuć do czekoladowej masy.

4. Przelej masę do foremki (posmaruj ja lekko olejem koko lub wyłóż papierem). Piecz w 180st przez 25min.

5. Krem: 1/2 banan, 1/2 łyżki kakao, 1 łyżeczka oleju koko. Całość rozejrzyj na jednolitą masę.

6. Placek odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przekrój go na pół i posmaruj kremem. Ułóż wierzchnią warstwę.