image

Nie ukrywam, że czasem nachodzi mnie ochota na smaki, które znam ze sklepowych półek. Pozorny problem z tym, że zawierają w sobie niestety masę cukru, tłuszczy trans, barwników, kolorków i sztucznych dodatków. Kilka razy słyszałam stwierdzenie, że smaki, które nas najbardziej pociągają to głównie bardzo niezdrowe, przetworzone produkty. Coś w tym jest.

Nie ze mną te numery, by poddać się pokusie i pójść na łatwiznę. Potrzeba matką wynalazku, więc raz, dwa, trzy ciasteczka cynamonowe czarujesz i TY! Zdrowsza wersja na słodką zachciankę. Mój przepis na śniadaniowe płatki a la cini minis, które bardzooo kuszą swoim cynamonowym smakiem.

image

Potrzebne:
1/2 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki masła klarowanego.
3 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu
2 łyżki cynamonu

Jeśli ktoś nie ma czasu biegać po sklepach i szukać tych produktów w rozsądnych cenach, bądź nie ma możliwości kupić ich w swoim mieście polecam moje sprawdzone miejsce, podrzucam wam link TU. Dokonując zakupów wpiszcie hasło keepfit6, a otrzymacie moją 6% zniżkę na wszystkie produkty!

image

image

Wykonanie:
1. Suche produkty przesiać do miski i wymieszać.
2. Jajka rozbić na płynną masę, dodać olej kokosowy i wymieszać.
3. Suche i płynne składniki połączyć ze sobą. Dodać masło klarowane i dokładnie ugnieść ciasto.
4. Wstawić na 15min do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować masę na cienki placek i wycinać w nim ciasteczka (ja użyłam do tego małego kieliszka).
5. Ułożyć na blaszce, posypać lekko cynamonem po wierzchu i piec 20min w temp. 170st.

image

UWAGA: są na prawdę nieziemsko kuszące! Oblizywałam paluchy po cynamonie do cna! :)

Proponuję zjadać je zarówno na sucho, jako słodką przekąska przed czy po treningu. Smakują również w wersji śniadaniowej, podawane w miseczce, z mlekiem (ja wybrałam mleko kokosowe, podrzucam link do niego TU).