image

Po powrocie z Mazur zastałam miłą niespodziankę w domu. W koszyku na owoce przetrwały 4 banany, bardzooo dojrzałe, a to oznacza, że idealne do wypieków. Przywiozłam też sporo truskawek, które grzechem byłoby zmarnować. Takie sezonowe rarytasy należy doceniać. Poprosiłam o podpowiedź, do czego powinnam użyć bananów, do wypieków, czy może do zrobienia pysznych lodów. Zdania były podzielone więc koniec końców przepisy będą dwa ? Ciasto z truskawkami na spodzie gryczano-bananowy dziś, a jutro lody. Co więcej, kawałek ciasta z dzisiejszego przepisu można zaserwować z gałką lodów domowej roboty, na które przepis poznacie już niebawem ?

Potrzebne:

2 banany bardzo dojrzałe

2 jaja

3 łyżki mąki gryczanej

150ml mleka kokosowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka erytrytolu (polecam ten) + sok z 1/2 cytryny + 3 łyżki wody

świeże truskawki

Wykonanie:

1. Jaja ubij z mlekiem kokosowym i słodzikiem.

2. Dodaj przesianą mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz banany i zblenduj ponownie na płynną masę.

3. Całość wlej do foremki uprzednio posmarowanej olejem kokosowym.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25min (ciacho urośnie).

5. Po upieczeniu odstaw placek do ostygnięcia.

6.Odkrój lekko wierzch (tak, to ten moment kiedy coś z przygotowań zostaje dla Ciebie :) ) , polej go po całości wodą z cytryną i słodzikiem (zwilżamy w ten sposób środek). Następnie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Schłódź w lodówce około 30min.

image

image

Smacznego!