image

Chlebek bananowy, ciasto bananowe, jak kto woli. Moja wersja jest czekoladowa, bo na taką mieli ochotę domownicy, ale nie dodając kakao otrzymacie chlebek tylko o smaku banana z posmakiem orzechowej macy. Propozycja podania zależy od Was, może być zjedzony sam, z dodatkiem dżemu, albo serka. My maczaliśmy chlebek z serku rabarbarowym :)

Potrzebne:

– 3 banany (dojrzałe jak najbardziej)

– 2 jajka

– 2 łyżki oleju kokosowego (mój ulubiony produkt to TEN)

– 20g macy w proszku (znajdziecie ją TU)

– 100g mąki kokosowej (ok. 1 szklanki)

– 1 szklanka wody lub wody połączonej z mlekiem kokosowym

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

– opcjonalnie: kako (jeśli chcemy, by ciasto było czekoladowe)

image

image

Wykonanie:

1. Banany z połową szklanki wody zblendować.

2. Do bananów dodać rozbije jajka oraz olej kokosowy, blendować.

3. Powoli dodawać mąkę połączoną z macą i proszkiem do pieczenia (dodać też kako jeśli chcemy otrzymać czekoladowe ciasto). Wciąż mieszać. Dodawać powoli wody jeśli masa nie chce się kręcić.

4. Na wierzch można ułożyć dodatkowo kilka plasterków banana.

5. Piec przez 60min w piekarniku nagrzanym do 180st.

6. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia chociaż na 2h.

Bardzo polecam zjeść po solidnym treningu jako uzupełnienie węglowodanów. Smakuje nieziemsko, a jak zwykle nie ma w nim cukru, laktozy i glutenu.