12112099_10203989154927802_8940453944929727_n Pamiętacie kukurydziane chrupki o smaku bekonowym? Kto się nimi nie zajadał w podstawówce, na palcach policzyć. Zet pińdziesiąt za wielką pakę w szkolnym kiosku i to bezcenne zdanie kolegów „ej, dasz jednego?”.

Te placuszki smakują bardzo podobnie, ale ich SKŁAD na szczęście znacznie różni się od tych paczkowanych „rarytasów” z dzieciństwa. KONIECZNIE musicie wypróbować ten przepis. Takie bekonowe pyszoty można śmiało zabrać ze sobą do pracy.

Potrzebne:

50g kaszy jaglanej

3 jajka

50g boczku (nie polecam tego z paczki, bo po co cukier i wszelkie EEEE w boczku?)

2 łyżki mąki gryczanej

4 szklanki wody

sól, pieprz

1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (do smażenia)

1/2 cukinii

12143189_10203989155087806_4416139386049041740_n

 Wykonanie:

1. Kasze jaglaną podpraż na patelni ok 3min (uwaga, by nie przypalić)

2. Zalej podprażoną kaszę 1 szklanką wody i przecedź.

3. Umieść kasze w garnku, zalej 3 szklankami wody i gotuj 20min.

4. Boczek i cukinię pokrój w plasterki i podsmaż na wolnym ogniu.

5. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj na gładką masę.

6. Formuj na patelni placuszki z jaglanej masy i smaż z obu stron po 2-3min.

7. Ułóż placuszki na talerzu, na wierz ułóż plasterki podsmażonego boczku i cukinię.