image

– Ja: „Maksiu, czy Ty masz dziś urodziny, widzę że masz ze sobą torebkę cukierków?”
– Maks: „Nie, proszę Pani. Dziś jest piątek więc mamy w NORMALNEJ SZKOLE dzień słodyczy. W tygodniu słodycze są zakazane.”
Genialne podejście do zdrowego odżywiania! Bardzo edukacyjne! Aż krew zalewa!
Przez cały tydzień dzieciaki liżą w szkole poręcze, a weekendy spędzają w domu z bólem brzucha po piątkowej fieście w szkole!

Moi uczniowie wczoraj przeszli samych siebie pokazując ilość słodyczy jaką przynoszą na to „święto”!
Czy my nigdy nie byliśmy dziećmi? Czy nie trzęsły nam się uszy na samo słowo „słodkie”?!

Full motywacja i pokażę dzieciakom, że dzień słodyczy mogą mieć każdego dnia, zważając na to skąd słodycz pochodzi. Mam nadzieję, że ZAINSPIRUJĄ RODZICÓW do działania!
Małych i dużych zapraszam po przepis na czekoladowo-bananowo-kokosowe muffinki.
Oczywiście bez cukru, glutenu, laktozy i ulepszaczy!

Potrzebne:

1 szklanka mąki kokosowej

1/3 szklanki wiórków kokosowych

2 banany

4 jajka

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki kakao naturalnego (lub karobu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bez glutenu)

 image

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy, dodajemy do nich mleko kokosowe, jednego banana. Wszystko mieszamy.

2. Mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, kakao łączymy ze sobą. Dodajemy do masy jajecznej.

3. Składniki płynne i suche mieszamy w blenderze, by uzyskać jednolitą konsystencję.

4. Łyżką nakładamy ciasto do papierków na babeczki. (Można je lekko posmarować w środku olejem kokosowym).

5. Drugiego banana kroimy w plasterki, ktore układamy na wierzchu babeczek. Można też posypać cynamonem.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180st i pieczemy  ciasteczka w tej temperaturze przez około 20min, do tzw. suchego patyczka.

  image

Podany przepis jest na 20 babeczek!

Do tego polecam kolorowy trening antystresowy w postaci kolorowanki :)